ikeetzuidhollands.nl

80_20 305x305 1

Tips

We helpen je graag op weg om jouw bord Zuid-Hollands(er) te maken. Bekijk onderstaande tips en deel jouw tips met ons.

Let op!

Neem bij het opvolgen van onderstaande tips de coronamaatregelen in acht. Ga doelgericht op pad. Ga alleen en houd 1,5 meter afstand. Het kan zijn dat een of meerdere van onderstaande initiatieven vanwege het virus de activiteiten tijdelijk heeft gestaakt.

Tip 1: Check de initiatieven van Support Your Locals

Onder de vlag #supportyourlocalsNL zijn er de afgelopen weken allerlei initiatieven ontstaan lokale productenten te helpen hun mooie waar tijdens de coronacrisis aan de man te brengen en samen korte ketens te sluiten. Je vindt alle initiatieven op supportyourlocalsnl.nl 

Tip 2: Haal producten rechtstreeks bij de boer

Veel boeren in de buurt verkopen producten langs de weg of in hun boerenwinkels. Een mooi voorbeeld is de Weilandwinkel van Hoeve Biesland in Delfgauw. En Hoeve Doelwyck in Zuidzijde en de Farm-I-See boerderijwinkel bij Hoeve Bouwlust. Maar ook de Boeregoed FarmShops, shop in shops met boerenproducten zijn een bezoekje waard. En bij Beleef het en Eet het (Strijen) kun je zelf je eigen eten oogsten (alleen geopend in het oogstseizoen). 

Er zijn ook partijen die in kaart brengen bij welke boeren je terecht kunt. Proef De Krimpenerwaard en Lekkersdichtbij.nl bijvoorbeeld. En Productenvandeboer.com. Maar ook Boerderijzuivel.nl. Super handig!

Deel jouw tip!

Heb jij een tip om meer Zuid-Hollands eten op je bord te krijgen? Om het makkelijker of nog leuker te maken? Laat het ons weten en wie weet vind je jouw tip binnenkort terug op deze website!

 

Tip 3: Check je supermarkt

In de supermarkt ligt meer van Zuid-Hollandse bodem dan je denkt. Melk en yoghurt uit Midden-Delfland bijvoorbeeld of appels uit de Hoeksche Waard. Er is zelfs patat: Verse Boerderij Friet uit Goudswaard. En wijn van Westlandse druiven. Je vindt deze producten o.a. bij Jumbo Koornneef. Informeer bij jouw supermarkt welke lokale producten zij verkopen.

Tip 4: Shop Zuid-Hollands online

Er zijn coöperaties die inkopen bij verschillende boeren in de buurt en een veelzijdig assortiment aanbieden. En dat ook nog eens online, met centrale afhaalpunten. Dat maakt het boodschappen doen makkelijker!

Mooie voorbeelden zijn Rechtstreex (Rotterdam e.o., Dordrecht, Gouda, Krimpenerwaard, Den Haag e.o.), Lekker Nassuh (in en rondom Den Haag), Boerderij Landzicht (Strijen), Bio aan huis (Nieuw Beijerland), De Kieviet (Katwijk) en Kistje vol smaak (Delft). 

Tip 5: Bezoek de markt

Op weekmarkten worden vaak lokale producten verkocht. Daarnaast worden er volop markten georganiseerd waarbij het volledig draait om lokaal voedsel.

Slow Food Groene Hart (Utrecht) bijvoorbeeld organiseert en neemt deel aan streekmarkten met goed, clean en fair eten. 

Tip 6: De Kortste Weg

De Kortste Weg is een campagne van De Groenste Familie van Zuid-Holland. Dit project heeft als doel de korte keten in Zuid-Holland te ondersteunen en versterken om met elkaar een voedseltransitie te realiseren.Bekijk welke aanbieders uit de korte keten bij jou in de buurt zitten en wat ze te bieden hebben op de website van De Kortste Weg

Tip 7: Fiets voor je eten

Je dagelijkse eten kopen bij stalletjes langs de weg, kwekerijen, boerderijen en kleine winkeliers. Zoveel mogelijk eten uit je eigen streek, minder plastic verpakkingen verbruiken, minder verspilling én je steunt er de ondernemer in jouw regio mee. En als je het ook nog op de fiets doet, beweeg je meer met een mooi doel: jouw gezondheid. Het kan allemaal, als je de juiste informatie hebt. Kijk op de website fietsenvoormijneten.nl voor tips.

Tip 8: Vries in

Tip van Jolanda van de Seijp: Vries in. “Wij vriezen veel in zodat we ook op andere momenten kunnen genieten van eigen oogst van eigen bodem, uit onze moestuin of van hier dichtbij”. Soep is daar een goed voorbeeld voor. Zeer geschikt om in te vriezen!