ikeetzuidhollands.nl

80_20 305x305 1

Tips

We helpen je graag op weg om jouw bord Zuid-Hollands(er) te maken. Bekijk onderstaande tips en deel jouw tips met ons.

Tip 1: Ga de boer op

Veel boeren in de buurt verkopen producten langs de weg of in hun boerenwinkels. Een mooi voorbeeld is de Weidelandwinkel van Hoeve Biesland in Delfgauw. En Hoeve Doelwyck in Zuidzijde en Proef De Krimpenerwaard. Maar ook de Boeregoed FarmShops, shop in shops met boerenproducten zijn een bezoekje waard. En bij Beleef het en Eet het (Strijen) kun je zelf je eigen eten oogsten. 

Er zijn ook partijen die in kaart brengen bij welke boeren je terecht kunt. Lekkersdichtbij.nl bijvoorbeeld. En Productenvandeboer.com. Maar ook Boerderijzuivel.nl. Super handig!

Tip 2: Check je supermarkt

In de supermarkt ligt meer van Zuid-Hollandse bodem dan je denkt. Melk en yoghurt uit Midden-Delfland bijvoorbeeld of appels uit de Hoeksche Waard. Er is zelfs patat: Verse Boerderij Friet uit Goudswaard. En wijn van Westlandse druiven. Je vindt deze producten o.a. bij Jumbo Koornneef. Informeer bij jouw supermarkt welke lokale producten zij verkopen.

Deel jouw tip!

Heb jij een tip om meer Zuid-Hollands eten op je bord te krijgen? Om het makkelijker of nog leuker te maken? Laat het ons weten en wie weet vind je jouw tip binnenkort terug op deze website!

 

Tip 3: Shop Zuid-Hollands online

Er zijn coöperaties die inkopen bij verschillende boeren in de buurt en een veelzijdig assortiment aanbieden. En dat ook nog eens online, met centrale afhaalpunten. Dat maakt het boodschappen doen makkelijker!

Mooie voorbeelden zijn Rechtstreex (Rotterdam e.o., Dordrecht, Gouda, Krimpenerwaard), De Proefschuur (Voorne-Putten), Groene Kratje (Drechtsteden), Delflandshof (Midden Delfland), de Groene Hart coöperatie, de Buurderij (Leiden), Boerderij Landzicht (Strijen), Bio aan huis (Nieuw Beijerland), De Kieviet (Katwijk) en Kistje vol smaak (Delft). 

Tip 4: Bezoek de markt

Op weekmarkten worden vaak lokale producten verkocht. Daarnaast worden er volop markten georganiseerd waarbij het volledig draait om lokaal voedsel.

In Oud-Beijerland bijvoorbeeld wordt op zaterdag 6 oktober de PUUR Markt georganiseerd. Boordevol lekkers uit de omgeving! Rotterdams lekkers vind je op de wekelijkse Rotterdamse Oogst markt. En lekkers uit de Haagse regio vind je op de versmarkten van Lekker Nassuh. Slow Food Groene Hart (Utrecht) organiseert en neemt deel aan streekmarkten met goed, clean en fair eten. 

Op 17 en 18 oktober wordt op het plein van het Provinciehuis in Den Haag de Oogstmarkt georganiseerd. Weliswaar na de Challenge, maar wel de plek om duurzaam en eerlijk eten van Zuid-Hollandse bodem te proeven!

Tip 5: Verdeel de taken

Toegegeven, eten van Zuid-Hollandse bodem kopen kost wat meer tijd. Heb je weinig tijd? Vind gelijkgestemden in de buurt en verdeel de taken! Vraag de ene buur boter, kaas en eieren te halen, de andere  groenten en fruit op de markt en haal zelf lokaal vlees bij de slager.

 

 

Tip 6: Vries in

De herfst is begonnen. Het seizoen van… pompoen. En ook die produceren we hier op onze eigen Zuid-Hollandse bodem.
Maak er een ovenschotel mee of een heerlijke herfstsoep. Tip van Jolanda van de Seijp: Vries in. “Wij vriezen veel in zodat we ook op andere momenten kunnen genieten van eigen oogst van eigen bodem, uit onze moestuin of van hier dichtbij”. Soep is daar een goed voorbeeld voor. Zeer geschikt om in te vriezen!